Wolfsheim – Casting shadows (Strange Ways)

1. Everyone Who Casts a Shadow
2. Care For You
3. I Won t Believe
4. Kein Zuruck
5. And I…
6. Underneath the Veil
7. Find You re Gone
8. This is for Love
9. Wundervoll
10. Approaching Lightspeed
11. In Time

Όσοι παρακολουθείτε έστω και από μακριά την επικαιρότητα (ακόμη και μέσα από τα κανάλια) θα έχετε ενημερωθεί για το ζήτημα της κλωνοποίησης και τους φόβους για την εφαρμογή της στους ανθρώπους. Και όμως η κλωνοποίηση αυτή έχει ήδη επιτευχθεί! (είδατε αποκλειστικότητες το MIC;) Στην Γερμανία κάποιoς «τρελός» επιστήμονας εργάστηκε κρυφά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δημιούργησε δεκάδες κλώνους χρησιμοποιώντας σαν καλούπι το DNA των Depeche Mode! Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά μετά τους άφησε και ελεύθερους! Από την γενική μετριότητα όλων αυτών των δημιουργημάτων, τρία group ξεχώρισαν για το γεγονός ότι δεν αρκέστηκαν στην μίμηση και έκαναν μερικά βηματάκια παραπέρα: οι De/Vision, οι Deine Lakaein και οι Wolfsheim.

Ένας από τους βασικούς λόγους που συντέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην αναγνωρισιμότητα των Wolfsheim είναι και η φωνή του Peter Heppner. Φωνή χαρακτηριστική, καμπανιστή, μελοδραματική, απόλυτα ταιριαστή με τις electro-pop ελεγείες τους. Παρακολουθώντας την πορεία τους από εκείνο το έξοχο σινγκλάκι «The Sparrows and the Nightingales» σχεδόν δεκατρία χρόνια πίσω, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ποτέ δεν κατόρθωσαν να φτιάξουν ένα ολόκληρο album το οποίο να ακούγεται και ολόκληρο. Αντιθέτως μια συλλογή από τραγούδια τους θα ήταν πολύ δυνατή (και με αξιώσεις πολύ υψηλότερης βαθμολογίας)!

To «Casting Shadows» σηματοδοτεί την επανεμφάνιση τους μετά από 4 χρόνια (αν και δεν πιστεύω να τους αναζήτησαν πολλοί στο μεσοδιάστημα!). Ο Heppner πάντως μας υπενθύμισε την παρουσία του με την συμμετοχή του στο γνωστό περσινό dance-hit των Schiller «Dream of you». Σαν δίσκος το «Casting Shadows» διαφέρει και μοιάζει συγχρόνως με τους παλιότερους τους. Υπάρχουν synth-ποπάκια κομμάτια με αυτήν την καθαρή ευρωπαϊκή αύρα στα πλήκτρα, που χαϊδεύουν αυτιά μαθημένα να συγκινούνται από καλές «πληκτριές». Από την άλλη δεν είναι τόσο χορευτικό όσο τα προηγούμενα, και ενδείκνυται το πολύ για ένα shoegaze λίκνισμα με τάση αναπόλησης στο βλέμμα. Όσοι ψάχνουν electro ύμνους για τις πίστες τύπου «Once in a lifetime», θα τους βρουν σε άλλους δίσκους ή θα αρκεστούν στο μέτριο «Approaching lightspeed» και στο εθιστικό «Find you’ re gone».

Από το πρώτο ήδη κομμάτι του album αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι Depeche Mode ξεκίνησαν μια μόδα η οποία δεν ήταν καθόλου … βιαστική (depeche γαλλιστί) και φοριέται ακόμη! To καλύτερο μακράν κομμάτι είναι το «Kein Zuruck», μια αέρινη ηλεκτρονική μπαλάντα με θεματολογία που όλους τους αγγίζει («δεν υπάρχει δρόμος γυρισμού, προχώρησε τα βήματά σου μπροστά, ζήσε τα όνειρά σου, ακόμη κι αν θέλεις να γυρίσεις πίσω τον χρόνο, δεν υπάρχει δρόμος γυρισμού») που αν σε βρει σε κακό ψυχολογικό timing μπορεί και να σε γονατίσει… Κι ας είναι στα γερμανικά, μια γλώσσα η οποία δεν έχει και πολλές συμπάθειες. Ο μελοδραματισμός όταν εμφανίζεται («Underneath the Veil», «And I…») είναι ελεγχόμενος και σε σωστή δοσολογία (επικίνδυνο υλικό, σαν το αλάτι, έτσι και πέσει πολύ, μετά το φαϊ δεν τρώγεται!). Πάντως αυτό που τους αναγνωρίζω σίγουρα, είναι η ικανότητα να φτιάχτουν pop η οποία σου κολλάει στον νου (ουκ ολίγες φορές με έπιασα να παρασύρομαι σιγομουρμουρίζοντας!).

H στιχουργική διακρίνεται πάντως γενικά από μια ελαφρύτητα, άλλωστε για synth-pop μιλάμε η οποία ποτέ δεν φημιζόταν και δεν ταίριαζε με βαριές φιλοσοφίες και δυσκολοχώνευτα νοήματα. Κάπου βέβαια η αφέλεια στους στίχους (υποθέτω φταίει και η μη επαρκής γνώση της αγγλικής) ξεπερνάει τα όρια συναγερμού («Care for you») σε στίχους του τύπου «…and when winter comes, you’ ll need your winter shoes» ή το κορυφαίο «…being in love is doing no harm» (τι λες ρε μεγάλε!!).

Δίσκος συμπαθής, όμορφος κατά διαστήματα, αλλά… Είναι όπως και με κάποιους ανθρώπους: σου προκαλούν την συμπάθεια, είναι «καλά παιδιά», αλλά φίλοι σου δεν γίνονται…

6

1η δημοσίευση: http://www.mic.gr

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: