Ulrich Schnauss – Goodbye (Domino)

1. Never Be The Same
2. Shine
3. Stars
4. Einfeld
5. In Between The Years
6. Here Today, Gone Tomorrow
7. Song About Hope
8. Medusa
9. Goodbye
10. For Good

Μην κρίνεις ένα δίσκο από το εξώφυλλο, λέει ο γνωστός κανόνας. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις του κανόνα! (βέβαια αν υπάρξουν εξαιρέσεις στον κανόνα, τότε πλέον παύει να υφίσταται …κανόνας, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία!). Εδώ τί έχουμε; Μια φωτογραφία φύσης, με ονειρικά χρώματα, ένα ορίζοντας σε αποχρώσεις του μωβ, του κόκκινου και του μαύρου. Μια φωτογραφία η οποία όμως μοιάζει ταυτόχρονα «αφύσικη», επεξεργασμένη, προϊόν τεχνολογικό… Όμορφη πάντως! Τί μας λένε λοιπόν οι οιωνοί γι’ αυτόν το δίσκο του γερμανόπουλου από το Κίελο, τον τρίτο μεγάλο στη σταδιοδρομία του (με αυτό το όνομα τουλάχιστον, καθώς σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα των ηλεκτρονικάριων, έχει και μια χούφτα κυκλοφορίες με άλλα ονόματα όπως Etherial 77, Hexaquart και View to the Future); Ονειρική ambient; Μέσα είμαστε!

Το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις άκουσα το εναρκτήριο κομμάτι ήταν να ψάξω στο Google για την πιθανή σχέση του Ulrich με τους Cocteau Twins! Μια σχέση που θα μπορούσε να εκτείνεται από τη …μήνυση για αντιγραφή μέχρι και τη συνεργασία (τελικά με τον Robin Guthrie έχει συνεργαστεί για επαναναμείξεις-remix δηλαδή!). Και η συνέχεια της ακρόασης θα είναι ένα παιχνίδι της μνήμης, καθώς θα φέρει στο νου μου ένα σωρό ακόμη άλλα ονόματα. Τη μισώ αυτή την τακτική στις δισκοκριτικές, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν αναφορές και ομοιότητες που κυριολεκτικά βγάζουν …αυτί! Οι Tangerine Dream (με την καλή έννοια!). Η Enya και λοιπές κέλτικες δυνάμεις (με την κακή έννοια!). Τα (ψευδο)έπη του Vangelis (με την κάκιστη έννοια!). Οι Cocteau Twins της εποχής «Heaven or Las Vegas» και δώθε. Αιθέρια γυναικεία «αααααα» που θυμίζουν Lush (άρα και όλους τους απόφοιτους της μεγάλης των shoe-gazers σχολής). Αλμυρά κύματα ήχου που σκάνε θυμίζοντας παλιές δουλειές του …Σπανουδάκη (πριν μετατραπεί σε κομματικό αυλικό).

Μόλις τελείωσε η πρώτη ακρόαση του δίσκου αναρωτήθηκα πόσες ώρες να πέρασε ο τύπος πάνω στο PC του! Αμέτρητες! (είδα πάντως τη φωτογραφία του, δεν φοράει …γυαλιά). Η μουσική του δίσκου είναι τεχνολογική, υπερ-επεξεργασμένη (σαν τη φωτογραφία του εξώφυλλου), δουλεμένη με λεπτομέρεια, με ατελείωτα επάλληλα στρώματα ήχων να αλληλεπικαλύπτονται, στα οποία άλλοτε χάνεσαι και άλλοτε πνίγεσαι, είναι όμως συνάμα στιλάτη (και στιλιζαρισμένη!), είναι ταξιδιάρικη, δροσερή και διαχέεται στο χώρο σαν καλοκαιρινή αύρα.

Το «Goodbye» είναι από τους λεγόμενους «δίσκους διάθεσης». Δίσκους που ακούγονται σε συγκεκριμένες ώρες και υπό συγκεκριμένες διαθέσεις! Αν τον ακούσεις αγκαλιά με το κορίτσι σου, εκεί που σκάει το κύμα στο παράνομο αυθαίρετο μπαρ, ατενίζοντας το ηλιοβασίλεμα, και πίνοντας ποτάκι (σε τιμή …ηλιοβασιλεματιάτικη!) θα είναι μια πινελιά που θα ολοκληρώνει την ευτυχία. Αν τον ακούσεις σε ώρες που θέλεις να χαλαρώσεις, εύκολα σε στέλνει να αναπαυθείς στην αγκαλιά του Μορφέα. Αν τον ακούσεις σε διάθεση υψηλής ενέργειας θα βαρεθείς τη ζωή σου! Αν τον ακούσεις εν ώρα άσχετης εργασίας θα είναι ένα πολύ καλό χαλί. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων: η ambient μουσική, από τότε που ο Eno εφηύρε τον όρο, είναι ακριβώς αυτό. Ένα χαλί (άλλοτε ποιότητας …Μπουχάρας και άλλοτε λαϊκής αγοράς)! Περιβαλλοντική μουσική, η οποία ενσωματώνεται στο χώρο και δεν αποσπά την προσοχή.

Και το «Goodbye» ήταν εξίσου διακριτικό, με μία εξαίρεση. Το ομώνυμο κομμάτι όπου ορτσώθηκε το αυτί μου και αυτό επειδή είναι το μόνο κομμάτι του δίσκου όπου μέσα από το χάος και τα κύματα του ήχου ξεπηδά μια σαφής και γοητευτική μέσα στην απλότητά της μελωδία.

Πρέπει να βάλω και βαθμό τώρα; Καταλήγω σε ένα συμβιβαστικό όλων αυτών:

7.5

1η δημοσίευση: http://www.mic.gr

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: