Anatoly Elpi – Biography (3Pi)

1. Horizon experience
2. Wake up
3. Magic life
4. Lets dance
5. 1989 Soul
6. Not connected
7. Miss you
8. Remember
9. Dark Zeppelin
10. Relax

Εν αρχή οι συστάσεις… Βιογραφικό: Anatoly Elpi. Πίσω από αυτό το ψευδώνυμο (που προκάλεσε και την ξαφνιασμένη αντίδραση του δισκοπώλη όταν το ζήτησα) κρύβεται η Ανατολή Γρηγοριάδου. Δίνω το λόγο στο δελτίο τύπου, το οποίο μας πληροφορεί ότι η Ανατολή …ανέτειλε στη ζωή (μήπως αρχίζω να ξεπέφτω σε …ευκολίες;) στην Τσεχία, μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου ακολούθησε σπουδές κλασικής και θήτευσε σε ροκ/μπλουζ σχήματα με τα οποία «ψήθηκε» στις ζωντανές εμφανίσεις.

Πάντοτε σκεφτόμουν ότι η ουσία της ζωής είναι ακριβώς ότι δεν γράφεται (και δεν μπορεί να γραφτεί!) σε ένα βιογραφικό. Και ότι η «πραγματική» διάσταση ενός ανθρώπου κρύβεται στις λεπτομέρειες… Που αναδεικνύονται μόνο αν τον ακούσεις, τον γνωρίσεις, τον αγαπήσεις…

Και μετά το βιογραφικό, η …Βιογραφία. Ή «Biography» όπως τιτλοφορείται ο παρθενικός της αυτός δίσκος. Βαρύγδουπος δεν ακούγεται; Πιθανολογώ όμως ότι έχει το συμβολισμό του, έτσι τουλάχιστον τον προσλαμβάνω, ως έναν απολογισμό ο οποίος συνοψίζει έργα ζωής αρκετών χρόνων (όπως και γίνεται συνήθως με κάθε «πρώτο» δίσκο). Σίγουρα πάντως ακούγεται (κυριολεκτικά!) αναπάντεχος, τουλάχιστον σε σχέση με το άνωθεν βιογραφικό, γιατί στο «Biography», η Anatoly Elpi περιδιαβαίνει σε τοπία ηλεκτρονικής μουσικής. Γενικό και αόριστο; Ναι, σαν ένα …βιογραφικό; Ας εξειδικεύσω…

Πάντοτε σκεφτόμουν ότι η ουσία της μουσικής είναι ακριβώς ότι δεν γράφεται (και δεν μπορεί να γραφτεί!) σε μια δισκοκριτική. Και ότι η «πραγματική» διάσταση της μουσικής κρύβεται στις λεπτομέρειες… Που αναδεικνύονται μόνο αν την ακούσεις, τη γνωρίσεις, την αγαπήσεις…

Άχαρη η «δουλειά» (προσοχή στα -ουκ ολίγα- εισαγωγικά του κειμένου, επιτελούν κι αυτά ένα σκοπό!) του μουσικογραφιά. Αυτή η μάταιη (;) προσπάθεια να μεταγράψει, να μεταφράσει ουσιαστικά, συναισθήματα από μία γλώσσα σε μια άλλη, πολλές φορές ασύμβατη, χρησιμοποιώντας έναν εντελώς ξένο κώδικα, αυτών των λέξεων… Ας επιμείνω… Στο Biography» βρήκα στιγμές και εκλάμψεις ευφυείς. Όπως το «Miss you», όπου η μουσική αντλώντας γόνιμες επιρροές από τα ηλεκτρονικά ταξίδια και τις μουσικές οδύσσειες του Jean-Michel Jarre (για να κάνω και τον αυτόκλητο και -προφανώς- αχρείαστο συνήγορο, ο Jarre έχτιζε, γεννούσε πράγματα τη δεκαετία του 70, τα στερνά ήταν αυτά που δεν τίμησαν τα πρώτα -μια ανάλογη περίπτωση όπως εκείνη του Vangelis), καταφέρνει να μεταδώσει το κενό που κρύβουν οι δύο λέξεις του τίτλου, την «κοσμική» μοναξιά στιγμών που νιώθεις σαν ένα μοναχικό παγωμένο αστέρι μέσα στο κοσμικό κενό χάος του ψυχρού Σύμπαντος. Ή σαν τη μελωδία που κρύβει στην καρδιά του το «Lets dance», μια μελωδία φυγής και ταξιδιού, η οποία συνεπήρε ακόμη κι έναν ..αχόρευτο τύπο σαν κι εμένα.

Γενικά η ανάπτυξη των θεμάτων υιοθετεί μια κοινή μορφολογία, ξεκινάει χαλαρά, στη συνέχεια τα bpm ανεβαίνουν, ο ρυθμός παίρνει τα ηνία, το beat είναι σε στιγμές καταιγιστικό και αιχμηρό σαν ξυράφι. Η φωνή της Anatoly, εμφανώς παραμορφωμένη από τα εφέ, ακολουθεί μία ερμηνεία επίπεδη, κοντά στην απαγγελία και την πρόζα, ιδιότυπα ζεστή όμως, δίνοντας μια γήινη διάσταση στις κατά βάση …εξαϋλωμένες μουσικές, απέχοντας από τις παγερές μούσες όπως π.χ. η Miss Kittin ή η δική μας Κική Κυρηττοπούλου (για να κάνω και μια μνεία στον αδίκως ξεχασμένο δίσκο των Decades).

Δε γλιτώνει ασφαλώς τις «κοιλιές» και τις …ευκολίες (αναπόφευκτο έχω να πω!) ο δίσκος. Ιδιαίτερα εκεί όπου λοξοκοιτά προς Goa μεριά, διαστέλλει το χρόνο, επηρεάζεται από τις κατά πολλοίς φλύαρες (υποφερτές μόνο με ουσίες -ή και …συνουσίες) αναπτύξεις των Astral Projection και φέρνει συνειρμικά στο νου σκηνές από παραλίες της …Σαμοθράκης και trance καταστάσεις (συμβάλει σ’ αυτό και η ελαφρώς «χίππυ» αισθητική του κόκκινου-μαύρου-πράσινου-μπλε εξώφυλλου).

Κλείνοντας: τη σιχαίνομαι πραγματικά αυτή την …ευκολία που χρησιμοποιούμε εμείς οι μουσικογραφιάδες, περί ελπίδων, περί συνέχειας η οποία αναμένεται με αγωνία, με προσμονή, με ενδιαφέρον, με …, με…, με … Στην πραγματικότητα, κανείς δεν περιμένει τίποτε έχω να πω! Προσωπικά πάντως, όταν ξανακούσω ότι η Anatoly Elpi θα κυκλοφορήσει νέο δίσκο θα σπεύσω να τον πάρω… Ελπίζοντας να μη διαψεύσει τις ελπίδες!

8

1η δημοσίευση: http://www.mic.gr

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: